Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Σουπιά

Μελάνι σε χαρτί 40x30
Ο τίτλος της ζωγραφιάς δεν προέκυψε από το θέμα ή τον χαρακτήρα του θέματος (είναι αυτή μια σουπιά... που λέμε) αλλά από το υλικό της. Η φιγούρα που βλέπετε έγινε εξ ολοκλήρου με φυσικό μελάνι σουπιάς.
Για να δούμε πιο συγκεκριμένα τι χρειάζεται όμως:
Πάμε στον ψαρά η στον ιχθυοπώλη της γειτονιάς μας και παίρνουμε μερικές σουπιές.Για αρχή ζεματίζουμε τις σουπιές και τις κόβουμε κομμάτια κατά την αρέσκεια μας.Κατόπιν ροδίζουμε...όπα λάθος.. αυτό το τμήμα δεν αφορά το blog..το πιάνω απ την αρχη
Το μόνο που χρειάζεται είναι καθώς τις καθαρίζουμε, να αφαιρέσουμε την κύστη με το μελάνι και να το αδειάσουμε  σε ένα μη πορώδες δοχείο. Αυτό ήταν! Το μελάνι είναι υδροδιάλυτο, στεγνώνει γρήγορα  και είναι πολύ δυνατό,για το συγκεκριμένο χρειάστηκαν μόνο 2 σταγόνες. Πρέπει να πω ότι με έχει εντυπωσιάσει σαν υλικό και απο όσο ξέρω εκτός από το μαύρο μπλε κυκλοφορεί και σε sepia(ελλ.σηπία=σουπιά) ανάλογα με την ράτσα, σαν αντοχή τώρα θα δείξει.. καλού κακού θα το φιξάρω.Αν κάποιος ξέρει κάποιον τρόπο να διατηρήσω το μελάνι ας μου πει γιατί έβγαλα γύρω στα 50gr  και φοβάμαι μη χαλάσει.

27 σχόλια:

  1. Χαχα είσαι απίστευτος!!!Τέλειο το μελάνι σουπιάς!Άσε που σου μένουν και οι σουπιές για το μεσημέρι...Πέρα από την πλάκα, πολύ ενδιαφέρον.Το αποτέλεσμα εξαιρετικό. Δεν γνωρίζω κάποιο τρόπο...σε γυάλινο βαζάκι και ψυγείο;Φοβάμαι μήπως αρχίσει να μυρίζει κάποια στιγμή...Αν έβαζες και λίγο λεμονάκι(λες να ξέρει η Βέφα;) για συντηρητικό...θα ψάξω στο διαδίκτυο πάντως μήπως βρω κάτι...Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχαχα!!!!πολυ εξυπνο!και ειχα σουπιες σημερα!το αποτελεσμα παντως εντυπωσιακο!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μερσί μερσί Μαρία!Για το λεμόνι το φοβήθηκα μήπως και ξεθωριάσει το χρώμα,προς το παρόν το έχω στην συντήρηση σε βαζάκι, σκέφτομαι για ξύδι που χρησιμοποιείται και στην αγιογραφία ή να το κάνω παγάκια και να το έχω στην κατάψυξη. Μάλλον θα τα δοκιμάσω όλα, δεν μπορεί κάτι θα πετύχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αρετή ότι πρέπει οι σουπιές, νηστίσιμες και κολάζουν.Μένει και το μελάνι.Καλά να είσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Thank you H A R R Y G O A Z!Have an extra super fine weekend!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μοσχοβολάει και θάλασσα μετά το χαρτί; -προς ψαρίλα ολίγον;

    Ωραίο πάντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό ερώτημα, μέχρι στιγμής όχι αλλά αναμένω για αργότερα. Πάντως Σε στέρεα μορφή δεν νομίζω να έχει πρόβλημα οσμής γιατί οι εστέρες στους οποίους θα οφείλεται η ψαρίλα δεν θα σχηματιστούν καθόλου. Για το υγρό μελάνι τώρα υπάρχει ο φόβος.Ένα τμήμα θα το αναμείξω με ξύδι για να τους διασπάσω και ένα άλλο τμήμα του το έριξα στην κατάψυξη που σίγουρα θα επιβραδύνει την διαδικασία με κίνδυνο τον εκφυλισμό της δομής του.Όπως και να έχει θα δείξει ο χρόνος.Αν πάντως μυρίσει τελικά η ζωγραφιά..αυτό το επιπλέον ερέθισμα δεν θα την κατατάσσει στα multimedia;:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχο έργο.
    Όσον αφορά το μελάνι, διατήρησε το στο ψυγείο αφού το αποστειρώσεις βράζοντας το όπως είναι σε γυάλινο βαζάκι στους 60 βαθμούς Κελσίου για 15 περίπου λεπτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καταπληκτικο!!!!!πολλα συγχαρητηρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάααρα πολύ καλό! Από κάθε άποψη!
    Η χρήση του μελανιού, η απόδοση - στάση του σώματος (φανταστική), σκιές, φωτισμοί, όλα!
    Και βέβαια οι χιουμοριστικές πινελιές στη περιγραφή σου!

    Έχεις πάντα κάτι καινούργιο να πεις με τα έργα σου και αυτό είναι σπουδαίο! Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ben Provis Χίλια ευχαριστώ!Ετοιμάζομαι για βράσιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιώτα να είσαι καλά και καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. nameliart σε ευχαριστώ πολύ για την ενθάρρυνση και για τον τρόπο που βλέπεις τις ζωγραφιές μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καταπληκτική ευρηματικότητα!!μπράβο σου! το έργο τέλειο, με κίνηση και πάθος, όπως παντα!!!Ε!τώρα και να μυρίζει λίγο, θα είναι από το πάθος!!! Πιο λογική λύση για την διατήρηση του μελανιού, μου φαίνεται η κατάψυξη, αλλά δεν είμαι σίγουρη...Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. μπράβο και από μένα metris!
    πολύ όμορφο το έργο και φυσικά το υλικό μας άφησε άναυδους!
    για τη συντήρηση ίσως πρέπει να ανατρέξουμε στη θεωρία των αγιογράφων... καλημέρα μας...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χε χε δίκιο έχεις Φανή πάθος!Το τι πάθη έχει πάθει αυτό το μελάνι με τα πειράματα μου δεν λέγεται.Το τμήμα που έβαλα στην κατάψυξη θα το αφήσω για κάνα μήνα και μετά θα πω αποτελέσματα από το ξεπάγωμα.Καλή και δημιουργική συνέχεια και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια σου Φόρα!Σίγουρα κάπου κρύβεται το μυστικό της συντήρησης.Το ξύδι απέτυχε πάντως. Με το που το έβαλα στο μελάνι δημιούργησε ίζημα. Καλημέρα όλη μέρα από τρίτη ως δευτέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μα... πώς το σκέφτηκες? Καταπληκτικό!!!!!
    Και σαν σχέδιο.. μπράβο!!!
    Να μας πεις αν θα μείνει αναλλοίωτο. Θα περιμένουμε;-)

    Καλό σου βράδυ Metris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Βασικά χρειαζόμουν μελάνι.. τότε είδα τις σουπιές:)Ακόμα πειραματίζομαι με διάφορα υλικά πιστεύω να βγάλω άκρη στο τέλος και εννοείται ότι θα ενημερώσω.Καλή και δημιουργική συνέχεια Margo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σίγουρα η σουπιά στο πιάτο θα έχει και την ίδια επιτυχία με το μελάνι της στο χαρτί !!!

    Εξ άλλου πρώτα χορταίνει το μάτι και μετά το στομάχι.

    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η αλήθεια να λέγεται habilis!Οι σουπιές εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας ας ελπίσουμε να μη συμβεί το ίδιο και στην ζωγραφιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φαεινή ιδέα, τα συγχαρητήρια μου!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σε ευχαριστώ πολύ rena!Καλή μέρα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πάρα πολύ καλό έργο φίλε μου !!!
    Θαυμάζω πάντα την κίνηση που βγαίνει μέσα από τις υπέροχες δημιουργίες σου !!!
    Καλή συνέχεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Να είσαι καλά ART-TRAVELLER!καλή και δημιουργική εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Kαλή Ανάσταση Αστέρι!!!να περάσεις καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλή ανάσταση Φανή!Να είναι όμορφες αυτές οι μέρες για εσένα και όσους αγαπάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή